18 april, 2010

Envases

Oké, ik heb nog geen enkel zonnepaneel gespot, ik ken niemand die 'aan spaarlampen doet' en men pakt nauwelijks de fiets. Toch hebben de argentijnen een gewoonte die enorm meehelpt aan een beter milieu. Eentje die we in Nederland niet hebben en waar we echt wel een voorbeeld aan kunnen nemen. Los envases.


Vertaling Van Dale
Envase: verpakking, emballage, pot, blik, doos
In dit geval is het eigenlijk een fles.

Goede gewoonte
Want wat 'wij' Argentijnse jongeren doen als we met wat vrienden bij iemand thuis afspreken: we kopen een aantal flessen frisdrank (meestal cola) of bier. Een normale literfles cola kost ongeveer 5,50 pesos. Nu heeft dus iemand het volgende bedacht: een plastic fles cola die je meerdere keren kan gebruiken. Het plastic is veel harder en dikker dan de normale flessen. Dit heet dus een 'envase'. Dus je gaat naar een kiosk met een lege 'envase' en ruilt die in voor een volle envase.

Goedkoper
Ik zei al dat een normale literfles 5,50 pesos kost. Een envase van 2 liter cola kost 6 pesos. Slechts 50 cent meer. Veel voordeliger en ook nog eens goed voor het milieu omdat de flessen niet worden weggegooid, maar worden hergebruikt. Want de kiosks geven de lege flessen die ze bij elkaar verzamelen aan de frisdrankfabriek, die ze opnieuw vult en er een nieuwe dop op draait. En dit doen ze met verschillende soorten frisdranken en bier (alle merken).

Wij hebben in huis bijvoorbeeld 6 envases bier en 2 envases cola. Dus altijd als er mensen op bezoek komen, hebben we genoeg (of in ieder geval iets :p) om 'goedkoop' drinken te kopen.

3 opmerkingen:

  1. Die literflessen bier zijn echt top! Tijd om in nederland te introduceren? Heineken..?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Wil,

    Nu de fietspaden nog. In Parijs zijn ze sinds 10 jaar ook echt bezig met fietsen te propageren. en de zonnecollectoren.

    liefs Mama

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dat van die zonnepanelen is inderdaad jammer. Maar in ieder geval hebben ze gericyclede (HOE SCHRIJF JE DAT) flessen bier :-)
    Groetjes, Anne (viool)

    BeantwoordenVerwijderen