22 oktober, 2010

Lula style

Argentinië wilt haar inmigratieregels verscherpen... voor Spanjaarden. Voor de rest van de wereld blijven de normen hetzelfde. Waarom? Omdat het Europese land Argentijnen te vaak deporteert en ze te slecht behandelt.

Afgelopen maand was een Rosarijnse vrouw naar Spanje gevlogen om haar dochter in Barcelona te bezoeken. Zij werd in Madrid bij de douane 24 uur vastgehouden zonder de mogelijkheid om te communiceren met de buitenwereld en werd daarna op een vliegtuig terug naar Buenos Aires gestuurd. In juli was er een vergelijkbare zaak met een Cordobese vrouw van 72 jaar. Ze waren de druppels die de emmer deden overlopen bij de Argentijnse politici.

"Het is een serieus en volwassen project waarmee we respect willen afdwingen", zei Carlos Comi, afgevaardigde in het Congres en auteur van het project. "We gaan zeker niet zo discriminerend, vernederend en mensenrechten brekend te werk als onze Spaanse collega's", verzekerde hij daarna.

Wat moeten Argentijnen bij zich hebben als ze Spanje binnenkomen als toerist (zoals Sancho 3 keer heeft gedaan)?
- Paspoort dat geldig is voor de gehele tijd van het verblijf in Spanje
- Uitnodigingsbrief van een particulier persoon
- Het ticket terug naar Argentinië binnen 3 maanden of een ticket naar een ander land
- Minimaal 569,97 euro per persoon en minimaal 63,30 euro per dag en per persoon.

Toen een paar jaar geleden de inmigratieregels in de Verenigde Staten werden verscherpt -iedere buitenlander moest zijn vingerafdrukken en een scan van zijn oog achterlaten- antwoordde de Braziliaanse president Lula meteen. Alle Amerikanen die Brazilië in wilde komen moesten ook hun vingerafdrukken en oogscan achterlaten. Een beetje kinderachtig, maar na ongeveer een maand gaf de Amerikaanse regering toe en nu hoeven de Brazilianen niet meer hun vingerafdrukken achter te laten bij de douane van de VS.

----UPDATE----
Presidente Cristina Fernández de Kirchner heeft al gezegd dat het project niet doorgaat. Volgens haar heeft Argentinië altijd een vriendelijk karakter gehad naar inmigranten toe. Dat gaat niet veranderen. Ook als andere landen niet dezelfde politiek voor de Argentijnen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten