13 januari, 2010

Economie enzo

Economie is een groots thema in Argentinië. In 2001 heeft de Argentijnse overheid het spaargeld van haar burgers een jaarlang bevroren, in de hoop zo de economie te redden. Sindsdien hebben de Argentijnen hun vertrouwen in de overheid verloren.

Nog altijd bang
Ik zie dat nog elke dag terug. In de winkel waar ik werk betaalt 95 procent van de klanten contant, de huur van mijn appartement (750 pesos, +- 150 euros) betalen we contant en zelfs de 2400 pesos die we maandelijks aan huur voor de winkel kwijt zijn komt de baas persoonlijk ophalen. Zodra een Argentijn zijn salaris binnenkrijgt, haalt hij dat meteen van de bank af (als hij het al niet contant uitbetaald krijgt).

Ontslag directeur Centrale Bank
Toen presidente Cristina Kirchner vorige week directeur Redrado van de Centrale Bank plotseling ontsloeg, was de bevolking weer in rep en roer. De media meldden een dag later dat Kirchner een deel van de staatsschuld van het land wilde afbetalen met geld uit de nationale schat. Redrado stond dat niet toe en werd dus ontslagen. Het gekke is, dat Néstor Kirchner (echtgenoot van, en president van 2003 tot 2007) vijf jaar geleden ook een deel van de nationale schat had gebruikt om de staatschuld mee af te betalen. En toen vond Redrado dat geen probleem.

Wat de argentijnen vooral mateloos irriteert, is dat zij niet worden betrokken bij dit soort grote beslissingen. Zij kwamen achter Cristina's staatsschuldplannen door het ontslag van Redrado. Is dat een goede democratie?

1 opmerking:

  1. Lieve Wil,

    Wat een toestand. Waarom vond Retrado dat vijf jaar geleden geen probleem? Je leest de nrc al beter dan ik doe. Ik had het stukje niet gelezen. Maar de Trua politica is wellicht toch in wetten verankderd, zodat zoiets niet ongestraft kan gebeuren?
    liefs
    Mama

    BeantwoordenVerwijderen