13 april, 2011

Gek van illusie

Elke keer wanneer Newell's Old Boys zonder coach komt te zitten, vraagt de directie als eerste aan Marcelo Bielsa of hij terug wil komen. Bielsa won in 1990, 1991 en in 1992 de nationale titel met de rosarijnse club en is sindsdien een soort van God. Dus telkens wanneer ze een nieuwe coach zoeken, denken ze allereerst aan hem. Het is een soort van routine geworden: coach stapt op, directie vraagt Bielsa, Bielsa bedankt vriendelijk, directie vindt iemand anders. Maar gisteren werd deze routine verbroken. Bielsa bedankte niet vriendelijk, maar zei dat hij erover na wilde denken en vroeg om een bijeenkomst met de directie.

Reden genoeg voor de supporters van Newell's om door het lint te gaan. Via Facebook en Twitter werd iedereen opgeroepen om zich te verzamelen voor het huis van Marcelo, om te laten zien hoe graag we hem terug willen. Ik zag dit allemaal gebeuren via de sociale media en via de televisie. Zelfs de nationale nieuwszenders lieten beelden zien van de 100, toen 300, en toen 1000 supporters die voor Bielsa's huis aan het zingen en springen waren. Dit was iets ongelooflijks. Hier moest ik bij zijn!





Gekke Bielsa
Newell's is geen kleine club, maar het heeft nooit tot de drie grootste clubs van Argentinië behoord. Daarom wordt er vaak met enorm veel trots gepraat over de paar maanden dat Diego Maradona voor Newell's heeft gespeeld. Of over Lionel Messi, die afgelopen week nog zijn FC Barcelona-shirt aan een supporter van Newell's heeft gegeven die in de tribune van Camp Nou zat. En over Bielsa. Die coach uit Rosario, die na driemaal kampioen te zijn geworden met Newell's Old Boys, in 1998 landskampioen werd met Vélez Sarsfield, daarna zes jaar lang het Argentijnse elftal heeft gecoached en het afgelopen WK in Zuid-Afrika de voetbalgeschiedenis van Chili heeft veranderd door door te dringen tot de achtste finales. En hoe vaak hij ook is gekozen tot beste coach van het jaar, hij blijft zijn club altijd trouw en is vaak in de tribunes van N.O.B. te vinden wanneer ze thuis spelen. Hij is een buitengewone gepassioneerde fan, en wordt mede daarom 'el Loco Bielsa' genoemd.

Rond 19 uur kwamen we aan bij het huis van el Loco. Meer dan 1000 anderen stonden daar al in hun roodzwarte shirts te zingen en te springen. En zenuwachtig omhoog aan het kijken. Omhoog naar de bovenste verdieping van het flatgebouw aan de rivier, waar Bielsa op dat moment aan het praten was met Lorente, de directeur van de voetbalclub. Na ongeveer 20 minuten kwam het nieuws naar buiten dat Bielsa toch had bedankt. Hij is momenteel bezig met een ander project, maar zei dat zijn terugkomst "een andere keer" zal zijn. We bleven nog een half uurtje liederen zingen om Bielsa te bedanken voor alles wat hij voor de club heeft gedaan, maar gingen toen toch lichtelijk teleurgesteld naar huis.



Als hij had geaccepteerd, was het gister een historisch feest geworden. Maar het was niet het moment voor Bielsa om terug te keren naar Newell's. Hij is te duur voor de club en het zou mij niets verbazen als dat 'project' waar hij mee bezig is, een of ander klein voetballand is dat hij komend WK op de kaart gaat zetten. Hij wordt niet voor niets door sommigen de 'Guus Hiddink van Argentinië' genoemd!

1 opmerking:

  1. Nu begrijpen we je tweet van drie dagen geleden. Wat een sfeervol verhaal Wil, net alsof we ook bij de Argentijnse Guus Hiddink voor de deur stonden te zingen!
    Stef

    BeantwoordenVerwijderen