19 augustus, 2009

Volendam '01 in het groot

Op 1 januari 2001 kwamen er veertien mensen om het leven door een brand in café 't Hemeltje in Volendam. Een nationale ramp. Er werd geld ingezameld voor de slachtoffers en de regels rondom brandveiligheid worden sindsdien serieuzer genomen.

30 december 2004 was het zover voor de Argentijnen. Terwijl de band Callejeros optrad in Cromañón, een club in Buenos Aires, ontstond er brand. De bandleden hadden het publiek aangemoedigd om vuurwerk af te steken maar omdat het plafond van stof was liep dat niet goed af. De club brandde af, met alle gevolgen van dien. 194 doden, en nog veel meer gewonden (1432).

Vandaag sprak de rechter het vonnis uit. De bandleden (die 20 jaar cel konden krijgen) zijn vrijgesproken. De andere verdachten echter niet.
- 20 jaar gevangenisstraf voor Chabán, de destijdse baas van Cromañón.
- 18 jaar voor de manager van Callejeros.
- 18 jaar voor de subcommissaris die de verantwoordelijkheid had over de wijk waar Cromañón in lag.

TWINTIG JAAR GEVANGENISSTRAF!

Omdat de veiligheidsregels niet goed werden nageleefd. Wat was de straf voor Veerman, de baas van café 't Hemeltje? 240 uur werkstraf en 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Oké, de brand in Buenos Aires heeft voor veel meer doden gezorgd, maar dan nog vind ik het een té hoge straf.

En ik ben niet de enige die verontwaardigd is over het vonnis. Toen de bandleden van Callejeros werden vrijgesproken, stonden buiten hun fans te dansen op straat. Dat vonden de nabestaanden van de ramp niet leuk, dus ontstonden er rellen. Er zijn in totaal 12 personen zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

1 opmerking:

  1. Wow Wil, wat een andere wereld he?! Echt bizar om te lezen...
    xxx Ant

    BeantwoordenVerwijderen